Generální rada FMA je kompletní

Volby na generální kapitule v Římě pokračovaly po zvolení generální představené matky Chiary Cazzuoly a generální vikářky sestry Chary García volbou dalších rádkyň až do soboty 9. října 2021.

Rádkyní pro formaci byla zvolena sestra Nilza Fátima de Moraes (čte se to Moraeš). Pochází z Brazílie, kde předtím, než se stala inspektorkou, měla také na starost formaci v inspektorii. Říká, že formace je pro ni srdeční záležitost.

 

 

Rádkyní pro pastoraci byla znovu zvolena sestra Runita Borja (čte se to Borcha), původem z Filipín, která tento úkol měla už v minulém období, tehdy do něj ale byla jmenována jako náhrada, když zvolená rádkyně nemohla úkol zastávat. Opětovné zvolení vnímám jako vyjádření uznání, že oddělení pastorace fungovalo v poslední době dost dobře.

 

Rádkyní pro salesiánskou rodinu se stala sestra Leslie Sandigo, která pochází z Nikaraguy, více let spolupracovala s dosavadní rádkyní pro salesiánskou rodinu Marií Luisou Mirandou, ale v posledních časech měla na starosti Projekt Mornese (pobyty v Mornese pro prohloubení naší spirituality). Leslie nebyla členkou kapituly, ale už se k nám připojila, což pro ni znamenalo skutečně zásadní přehodnocení všech plánů, která na říjen měla.

 

Rádkyní pro misie je sestra Ruth del Pilar Mora, původem z Kolumbie, nyní misionářka v Africe – v Keni a Súdánu. Myslím, že je to velmi schopná žena s širokým rozhledem a velkým misionářským srdcem.

 

 

 

Rádkyní pro sociální komunikaci je sestra Maria Ausilia de Siena, Italka, dosud inspektorka v Neapoli, tedy také inspektorka naší Miki. V oblasti komunikace má rozhled, přestože původně vystudovala hru na klavír.

 

 

Generální ekonomkou se stala Ena Veralís Bolaňos, původem z El Salvadoru, dosud inspektorka v Kostarice, Nikaragui a Panamě, také schopná žena.

 

 

Při volbě rádkyň vizitátorek jsme zvolily na druhé funkční období Marii Sumiko Assuntu Inoue, naši dosavadní vizitátorku původem z Japonska, a dále Paolu Battagliolu (Italku misionářku z Timoru), Phyllis Neves z USA a Chantal Mukase z demokratického Konga. Jako nové vizitátorky pak přibyly Celine Jacob z Indie, Lidia Strzelczyk z Polska a Marta Riccioli z Argentiny.

Celé volby probíhaly moc hezky, provázel nás jimi don Pasqual Chávez a myslím, že to opravdu bylo hledání Boží vůle a snaha o otvírání se Duchu svatému. Velmi dobrý zážitek, že to tak fungovat může…

Samozřejmě pak nechyběly ani oslavy, trochu podle různých kulturních zvyklostí. Po zvolení matky Chiary se například po celou dobu oběda u jednotlivých stolů vymýšlely nejlépe veršované a vtipné pokřiky, které pak osazenstvo stolu sborově přednášelo. Někteří si přitom všímali, že včera (4.10.) měl svátek František a dnes (v den zvolení, tedy 5.10.) máme Kláru (Chiaru), takže Laudato si´! – bavíme se tady totiž hodně mj. o integrální ekologii. V kapli nechybí tvořivé prosby o požehnání pro novou radu. Jindy a jinde se zase konají veselé rekreace, samozřejmě večer. Přes den se nadále intenzívně pracuje na kapitulním dokumentu, řeší se návrhy z inspektorií a různé jiné záležitosti.

A nejnovější zpráva – v pondělí 18. října matka Chiara jmenovala generální sekretářkou sestru Marii Luisu Nicastro, dosavadní inspektoriální sekretářku v Římě, čímž je generální rada už úplně celá.

 

 

 

A my už se těšíme domů. 

sepsala Marie Vavříková