Mezinárodní setkání na Velehradě

Sestra Zuzka Magerová se zúčastnila mezinárodního setkání na Velehradě. Kdo se setkal a o čem to bylo? To nám zodpoví v příspěvku níže 🙂

“Známé a krásné poutní místo Velehrad se ve dnech 18. – 21.4. 2024 stalo místem mezinárodního setkání převážně řeholníků, ale i laiků, kteří doprovázejí mladé lidi na cestě životem. Téma 15. ročníku neslo název: Mladý člověk dnes. Máme mu co nabídnout?

Setkání začalo seznamováním se pomocí různých aktivit, které nám pomohly prolomit ostych, zanechat povinnosti a naladit se na společně strávený čas. O bohaté zkušenostmi se  s námi v sobotním dopoledni podělil host jezuita Roman Groszewski. Vyzval nás, abychom „hořeli“ a tím dávali mladým zakoušet setkání s živým Bohem. Také se nebáli hledat a používat srozumitelná slova a jazyk při předávání víry. Další host Libor Všetula SDB nás seznámil se světem sociálních sítí, kde dnes mladí žijí.  S pomocí Mgr. Terezie Pilátové jsme zamýšleli nad identitou mladého člověka a velikou potřebou naslouchání mladým.

Celé setkání se neslo v rodinné atmosféře a vůbec nám nevadila různost věku, charizmat, národností. Bylo to nádherné svědectví asi 50 lidí, kteří byli schopní se spolu smát, modlit se, sdílet, zamýšlet se, hrát, zpívat, naslouchat si. Radostnou a obyčejnou lidskou přítomností byla osobnost o. biskupa Pavla Konzbula, který s námi strávil celý čas a přitom všem nás bavil svými vtipy.  Děkuji všem organizátorům týmu pastorace povolání za pestrý a kvalitní program.”