Zprávy z druhého noviciátu

Už 14 dní se v malé Slovenské vesničce Kopernica na středním Slovensku koná příprava čtyř sester juniorek na věčné sliby. Tři z nich jsou Slovenky a jedna Češka.

Zázemí máme v domě pro hosty u kontemplativních sester Klarisek kapucínek. Cílem těchto dní je zamyslet se znovu nad svým povoláním, nad Božím působením v srdci každé z nás… Byl a stále je to čas plný ticha, milostí, krásné přírody, ale i čas hezkého společenství mezi vrstevnicemi, sdílení… Sestry z české i slovenské provincie se střídaly v zodpovědnosti za program a zajistily nám kromě své přítomnosti i další hosty. Někteří, jako např. čestí salesiáni v zahraničí – Václav Klement a Pavel Ženíšek – se připojili online. Vnořili nás do světa misií. Pomohla online i sestra Jarka z Venezuely, která pro nás měla večerní slůvko. Online se připojila i sestra Agnesa z Congregatio Jesu a obohatila nás o zkušenosti s rozlišováním v našem životě. Dalšími hosty byli naživo benediktín otec Igor, který se s námi dělil o zkušenost modlitby. Druhým hostem, který se s námi sdílel o radosti a starosti komunitního života, byl salesián Peter Jacko. Sestra Mirka z Congregatio Jesu tu s námi pobyla tři dny a věnovaly jsme se sebepřijetí a sebepoznání. Dalšími tématy, které zajišťovaly přítomné sestry (tímto děkujeme Editce štefkovičové, Jance Kurkinové, Evě Liškutinové, Monice Skalové, Monice Golianové) byly řeholní sliby (chudoba, čistota, poslušnost), dále etapy formace, Písmo svaté, liturgie slibů… Večerní slůvka pro nás měli zástupci české i slovenské salesiánské rodiny.

Jako bonus jsme se také mohly obohatit meziřeholním společenstvím, jelikož nám bylo umožněno se setkat jak s komunitou sester klarisek, tak se zástupkyněmi sester satmárek, které zde trávily dovolenou. A tak jsme si říkaly, že i když jsme se kvůli koroně nevydaly na setkání do Itálie (tato příprava na věčné sliby bývá mezinárodní v Itálii a uskutečnila se i tentokrát, ale tak na poslední chvíli, že jsme se již dříve rozhodly pro toto naše menší česko-slovenské společenství),nemáme  o zážitky a společenství nouzi.

V pondělí 2.8. začínáme ještě duchovní cvičení v Badíně a potom již na konci srpna dvě slovenské sestry složí své věčné sliby. Další dvě přítomné sestry, dá-li Pán, za rok. Svěřujeme se do vašich modliteb, děkujeme za ně a přejeme požehnaný čas prázdnin. Více fotek zde.