Postní duchovní obnova pro mládež v Karlíně

O víkendu 8. – 10. 3. 2019 proběhla v našem domě v Praze Karlíně duchovní obnova pro mladé. Jelikož začala postní doba, 20 mladých lidí přivítalo čas modlitby, ztišení, rozjímání Písma…

Páteční večer začal večeří, seznamováním a křížovou cestou, kterou se účastníci modlili při výstupu na nejbližší kopec Žižkov. Střídali se v nesení dřevěného kříže. Při jedenáctém zastavení na něj doslova přibili těžkosti naše nebo druhých, napsaných na menším papíru.

Modlitba byla velmi silná pro mnoho zúčastněných. Velký dík patří Bohu i Zuzce Magerové, která křížovou cestu připravila.

Během soboty řekl Petr Vaculík, provinciál SDB, několik málo slov k postní době, pak se zamýšlel nad evangeliem ze dne, kde byla zdůrazněna činnost Léviho, který „nechal všeho, vstal a šel za ním“, tedy který prožil smrt starého člověka a vytváření člověka nového. Odpoledne bylo věnováno tématu obrácení, sedmi hlavním hříchům, třem Ježíšovým pokušením. Večer byla možnost společného sdílení nad tématem dne.

Mladí měli dostatek času také na osobní modlitbu. Mnozí z nich využili příležitosti ke svátosti smíření a k rozhovorům s přítomnými sestrami Janou Svobodovou, Helenou Křenkovou a Evou Liškutinovou. V neděli byla na programu Lectio Divina, a tak mladí prožili i společně modlitbu nad Písmem.

Čas naplněný modlitbou, sdílením, otázkami i výzvami od Hospodina je jistě dobrým nastartováním postní doby.

Eva Liškutinová