Modlitby za jednotu

Dnešním dnem končí týden modliteb za jednotu křesťanů. Podívali jsme se do jednotlivých komunit, jak tento týden prožívají. Většinou jsou to modlitby ve formě speciálních přímluv – jak na mši, tak při adoraci nebo při večerních chválách. 

Dvě aktivity však stojí za bližší představení: jsou to ekumenické modlitby na Domově mládeže v Karlíně a silná ekumenická pospolitost v Plzni. 

Situaci v Karlíně nám popíše sestra Jana Marková, která zde dělá vychovatelku. “Letos se nám sešlo o něco více věřících holek jak předešlé roky, tak jsme si říkaly, že je čas obnovit a nabídnout i nějaké “zbožné” aktivity. A tak máme v každém měsíci hned dvě nabídky: modlitbu chval a spolčo. Charakteristikou těchto setkání je právě to, že jsou ekumenická. Scházejí se tam jak holky katoličky, tak holky pravoslavné a holky evangeličky různých církví. Nezaměřujeme se na to, co nás rozděluje, ale právě hledáme, jak se modlit společně ve vší té různosti. Je to moc pěkná zkušenost a jsem za ni Bohu vděčná.”

Letošní silný zážitek z Plzně nám popisuje sestra Markéta Hanáková: “V Plzni se rozhodlo, že týden modliteb bude společný, jak u katolíků, tak protestantů. Konal se již na začátku ledna. Každý den večer byla naplánovaná ekumenická modlitba v kostele nebo v modlitebně.

Začínalo se v neděli 7.1. v kostele u salesiánů, v jedné části Plzně – Lobzy. Večer měl být v režii manželů Hrdinkových, oba adventističtí pastoři ze Skvrňan. Jsme s nimi přátelé a velmi dobře se nám s nimi spolupracuje, proto jsme se modlitby také chtěli účastnit. Z naší komunity tam byly tři sestry: Dari, Hanka i Majka. Jenže před začátkem modlitby Petra Hrdinková zkolabovala, odvezla ji sanitka, po zjištěné plicní embolii ji uvedli do umělého spánku, pak napojili na mimotělní oběh. Nějaký čas bojovala o život. Nedokážu ani popsat, co jsem prožívala, když jsem se o tom od sester dozvěděla. Velmi často jsem prosila: „Prosím, Ježíši, nech nám ji ještě tady. Maria, přimluv se…“ a pak jsem po pár minutách dodala: „Ježíši, je-li to tvá vůle, nech nám ji tady.“ Když jsem se dozvěděla, že je Petra už spíše na straně života a vypadá to hodně nadějně, vyhrkly mi slzy dojetí. V mém nitru se jen ozvalo: „Pane, děkuji! Chceš, aby žila! Děkuji, Maria!“ Už dlouho jsem nezažila tak velkou semknutost (napříč církvemi) v modlitbě jako právě v tomto týdnu. Tak jsem si opět řekla, jakou sílu má společná modlitba a ochota být spolu, zajímat se jeden o druhého.”

Děkujeme sestře Janě a Markétě za sdílení. A doufáme, že se naše snahy o jednotu nevyčerpají v jednom jediném týdnu, ale protáhnou se i do dalších dní. Třeba i v tom, že se budeme snažit žít jednotu v našich rodinách a komunitách.