Interjuniorátní setkání sester

O víkendu 9.-11.10. se konalo po několika letech opět interjuniorátní setkání sester. Co znamená toto cizí slovo? Do Hradce Králové – Kuklen (do domu sester salesiánek) se sjely sestry různých řádů a kongregací, které ještě nemají věčné sliby – tzv. juniorky. Díky koronakrizi nás bylo málo, ale některé další jsme měly možnost vidět alespoň přes Meet (mohly se připojit na přednášky, které byly vysílány).

Společenství to bylo opravdu pestré: od dominikánek, boromejky, školské sestry, přes salesiánku až po sestru Cyrilometodějku a Alžbětinku z Jablunkova. Bylo nás 8 (ale ve skutečnosti je nás víc) a doprovázely nás dvě sestry salesiánky, inspektorka Janča Svobodová, které celé setkání s podporou KVPŽŘ organizovala, a Danka Fučíková z místní komunity.

Nechyběla společná modlitba, při které jsme viděly, jak jsou naše charismata pestrá, sdílení života řízené (na témata) i noční neřízené. Na programu byly tři kvalitní přednášky. První o vydanosti měl pro nás P. Vlastimil Kadlec OMI, druhou o syndromu vyhoření sr. Jana Svobodová FMA a třetí o metodě rozjímání Visio Divina sr. Marie Pavlína Kašparová OP. Všechny byly velmi užitečné a kvalitní a měly z nich též užitek tři juniorky, které byly připojeny aspoň na dálku.

Setkání se neslo v duchu radosti, vděčnosti a naděje. Děkujeme Pánu za sestry, které setkání připravily, provázely modlitbou i za naše společenství a těšíme se někdy na zopakovanou…