Byly jsme na diecézku v Hradci

Diecézní setkání mládeže mají letos v každé diecézi různé termíny. Brněnská diecéze se těší na setkání se svým biskupem až v květnu. Pražská mládež se s biskupem setkala již v listopadu. A Hradecká se setkala jak v listopadu, tak teď v březnu… Povzbuzení ve víře není totiž nikdy dost. Tématem bylo: “Vyprávěli, co viděli na cestě” a sestra Věrka Gajdůšková nám povypráví, co viděla na vlastní oči na setkání 🙂

“Diecézní setkání mládeže se v sobotu 21. března neslo v duchu vyprávění, sdílení a naslouchání našich životních příběhů. Souvisí to s tématem synody, které tu v hradecké diecézi vzal za své P. Prokop Brož. Vytvořil zde speciální “sekci”- synod mládeže- a tak se od jara zkoušíme v některých společenstvích setkávat nad tématy prolínající se našimi životy a naši reflexi sepsat pro tým hlavního iniciátora – papeže Františka. Na pódiu tedy měli hlavní slovo mladí lidé, kteří vedou společenství a se synodálním setkáním mají zajímavé zkušenosti.
Odpoledne byla možnost pestrého výběru přednášek, sportovních a tvůrčích workshopů nebo jen tak posedět v kavárně s palačinkou od s. Grazie a zahrát si deskovky. Mnozí mladí také využili čas pro adoraci a sv. smíření. Nakonec se nás všech cca 500 účastníků sešlo v katedrále sv. Ducha na závěrečnou mši svatou s biskupem Janem Vokálem.
Diecézního setkání v Hradci jsem se účastnila podruhé, tentokráte s nově vzniklým spolčem, které funguje přesně od minulého (podzimního) setkání. Máme z něj, spolu s P. Filipem Duškem, vikariátním kaplanem pro mládež, velkou radost a doufáme, že bude i nadále místem setkání, vyprávění, modlitby, naslouchání i akčních a lehce bláznivých her, které k mladým prostě patří 🙂 ”
Děkujeme sestře Věrce za zprávy v přímém přenosu a jen dodáme, že další sestry Hradecké komunity se připojily na mši svatou, aby se s mladými a za mladé modlily.