Jak jsme slavily Dona Boska

31. ledna slaví liturgický svátek Jan Bosko, zakladatel sester salesiánek (spolu se sv. Marií Dominikou Mazzarellovou). Podívejme se, jak jsme ho na různých místech slavily.

Jako první navštívíme Karlín, kde naše škola nese jeho jméno (Církevní střední škola Jana Boska). Ve středu měl pro žáky naší školy slůvko v kapli Vojta Sivek SDB. Připomněl sen Jana Boska v 9 letech (letos slavíme 200 let od doby, kde se malému Jeníkovi sen zdál). Vojta mluvil o tom, jestli každý z nás má také nějaký životní sen, za kterým může jít. Dále připomněl, že ve snu se divoká zvířata měnila v krotké beránky. I každý z nás, ať je jakýkoli, se může změnit. Nikdy nemůžeme nad nikým zlomit hůl, že už se nikdy nezmění.

Poté měli žáci celodenní program o Donu Boskovi: prváci se dívali na film, druháci hráli hru po městě, která končila v kostele Povýšení sv. Kříže v Praze, kde je bílá socha Dona Boska s Dominikem Saviem. Třeťáci mají obvykle připravenou hru po škole, ale letos připadl svátek na středu, a to žáci chodí na praxi, takže oslavili tím, že sloužili 🙂 . Nakonec všichni dostali vysvědčení. Ještě dodejme, že ve škole je teď nová 3D tiskárna a šikovný pan učitel vyrobil krásné formičky Dona Boska na vaření. Žáci nelenili a upekli sušenky ve tvaru Dona Boska 🙂 .

Na Domově mládeže se slavilo již v pondělí 29.1. Holky se účastnily dražby, kterou pro ně vychovatelky připravily. Napřed si ale musely nasbírat dostatečný počet DonBonek, což byly takové peníze, které se pak používaly při dražbě. Úkoly mohly plnit libovolně v průběhu 14 dní před oslavou. A každý si mohl vybrat úkoly podle svého gusta. Někdo luštil křížovky o Donu Boskovi, někdo imitoval Dona Boska jako zručného artistu a kejklíře, někdo se zamýšlel nad snem Dona Boska v 9 letech, někdo tvořil na nástěnku krásné citáty, někdo zvolil pomoc vychovatelkám a žehlil ručníky 🙂 . Dražba se vskutku povedla, kdyby to byly skutečné peníze, vybralo by se nejvíce na misie, ale i na domovy mládeže, kostely, oratoře a školu by šlo dost peněz z cen, které byly vydraženy. 

Ve školce si oslavu také nenechali ujít a uspořádali ke cti Jana Boska skvělou zahradní olympiádu.

No a abychom nebyli jen v Praze, přesuneme se do naší jediné komunity na Moravě, do Brna. Zde se slavilo společně s bratry salesiány. Ti navštívili naši komunitu a obě komunity spolu povečeřely a prožily krásný bratrsko – sesterský večer. Navzájem si komunity připravily nakládané hermelíny, které pak zkonzumovaly 🙂