Zahájení postulátu v Turíně

V sobotu 7.10.2023 se v kapli v inspektoriálním domě FMA v Turíně uskutečnilo slavnostní zahájení postulátu. Přinášíme zprávy přímo z pera naší novopečené postulantky Markéty Vagenknechtové:

“Do postulátu nás vstoupilo 11. Jsme rozmanitá skupina jak z hlediska země původu (Itálie 2x, Chorvatsko 4x, Slovinsko, Maďarsko, Rumunsko, Jordánsko a ČR), tak z pohledu věku nebo zkušeností.

Na tuto událost jsme se poctivě připravovaly. Vybraly jsme si úryvek z evangelia, který nás bude provázet celým rokem – Mt 14, 22 – 33 – Ježíš, který kráčí po vodě, zachraňuje Petra a vstupuje na loď k učedníkům. Naším ústředním veršem se stalo: „Coraggio, sono io.“ (resp. „Vzchopte se, já jsem to.“). Volbou tohoto verše z evangelia a obrázku, který jsme vytvořily pro průvodce slavností (viz. foto), chceme vyjádřit touhu kráčet v přesvědčení, že Ježíš je s námi a vždy nás podporuje. Chceme se naučit Mu důvěřovat, naslouchat Jeho hlasu, poznávat Ho ve všem, co děláme a čím žijeme. Chceme se navzájem podporovat na této cestě a být znamením naděje na naší společné lodi.

Vybraly jsme si také úryvky ze života zakladatelů. Od Dona Boska jsme si pro začátek naší cesty zvolily sen v 9. letech s důležitým odkazem: „Io ti darò la Mestra“ (resp. „Dám ti Učitelku“). Od Marie Dominiky Mazzarello nás oslovil jeden z dopisů s radou: „Fate con libertà tutto ciò che richiede la carità.“ (resp. „Dělejte svobodně všechno to, co vyžaduje láska“).

Slavnosti se účastnilo jak mnoho turínských sester, tak mnoho sester z okolí. Přijely dokonce i inspektorky či formátorky některých postulantek. Moji přítomnost podpořil Don Vlado (slovenský salesián vyučující v Turíně) a slovenská misionářka v Turíně suor Maria. Celá událost se nesla ve slavnostním a radostném duchu. Přijaly jsme medailku s Pannou Marií Pomocnicí a s Donem Boskem. Kéž nás oba provází a vyprošují nám na cestu světlo Ducha svatého.”

Děkujeme Markétě a vyprošujeme jí potřebné milosti pro tento důležitý rok v jejím životě.

Více foto zde.