ZASTAV SE – s mladými na DSM

Sestra Věrka Gajdůšková píše o setkání mladých  v Královehradecké diecézi, kterého se zúčastnila v sobotu 25.11. 2023.

ZASTAV SE na Diecézním setkání mládeže (DSM) v Hradci Králové.

“Hradeckou diecézi začínám postupně objevovat od srpna, kdy jsem přišla do hradecké komunity sester a DSM byla nečekaně skvělou příležitostí, jak vztah k ní a zvláště  k její mladé generaci více prohloubit. Samotné setkání mělo pěkné a téměř adventní  téma ZASTAV SE, které zaznělo během dopoledního hlavního programu v prostorách hradecké filharmonie. Účastníci zinscenovaného boeingového letu a zejména přemýšlivý mladík se sluchátky na uších  neměli na palubě  nouzi o překvapení v podobě zajímavých setkání, poslechu písní či duchovního podcastu P. Prokopa Brože. Jeho zamyšlení o tom, jak je pauza důležitá pro stabilizaci fyzického pohybu podobně jako pohybu naší duše směrem k Bohu a k druhým, bylo velmi inspirující. Mj. mne zaujala myšlenka tom, co zastávka v našem životě utváří: prostor a čas bezpečí a bezvýhradného přijetí – čas dialogu a naslouchání- čas spolehnutí se a souhry. Na různých místech evangelia popsal situace, v nichž se Ježíš přiblíží k lidem, na chvíli se s nimi zastaví a do jejich života tímto zastavením vnese nový vítr, nový směr, nový smysl.

Odpoledne jsme se přesunuli do budovy biskupského gymnázia, kde jsme si mohli vybrat z velmi pestré nabídky workshopů přednáškových (psychologie, politika, manželství, spiritualita), tvůrčích nebo sportovních.

Setkání zakončila mše svatá, během které přijal jáhenskou kandidaturu sympatický mladý seminarista Jeroným Pelikovský.

A úplný závěr? To byla tzv. afterparty pro nás z  přípravných týmů, kteří jsme to všechno snažení  zajedli, zapili a “neformálně” zhodnotili. Zůstávají otevřené dveře, pozvání na DCM Vesmír i do místního hradeckého spolča. Moc se na něj těším.”

A ještě posílá několik myšlenek k zamyšlení z katecheze:

1.   Co zastávka, zastavení v našem životě tvoří, utváří, vytváří?

  • Prostor a čas bezpečí a bezvýhradného přijetí – u maminky, u tatínka, v rodině; mezi přáteli; u manžela/manželky; mezi bratřími kněžími; apod.
  • Čas s důvěryhodnou osobou: čas dialogu, naslouchání, rozhovoru
  • Zastavit se v láskyplném odevzdání Bohu – v modlitbě, v Boží přítomnosti: čas spolehnutí se, souhry

Konkrétně?

Neděle – je čas zastavení, odpočinku. Když pracujeme, potřebujeme si odpočinout (kata-pausis). Ne jen od momentální únavy, dlouho pracuji s krumpáčem, uklízím faru apod. Potřebuji zažít čas, kdy nemusím myslet na povinnosti, práci, úkoly apod.

  • Věnovat se tomu, co mě baví … lidem, s nimiž je mi dobře … apod.

Večer – Šema Izrael: Slyš, Izraeli, Hospodin je jediný Bůh. Miluj Hospodina … ztišit se a obnovit svoje srdce k nové komunikaci … každý den!

Duchovní obnova, pouť – delší časový úsek (dny), ztiším se, abych obnovil energii, síly k novým činům

2.   Ježíš povolává

V evangeliích máme popsané situace, v nichž se Ježíš přiblížil k lidem, na chvíli se s nimi zastavil a do jejich života tímto zastavením vnesl nový vítr, nový směr, nový smysl.

  • Povolání učedníků
  • Vzkříšení syna vdovy ve městě Naim – hojí, léčí, uzdravuje …
  • Petrovo zapření – Ježíš se zastavil a podíval se na něj – Petr našel novou cestu!!
  • Emauzští učedníci
  • Apoštolové s Marií se zastavili, v modlitbě čekali až do okamžiku, kdy dostali o Letnicích Ducha svatého