Zprávy od sester ze Sudánu

Chartúm (Súdán). Generální matka, sestra Chiara Cazzuola, obdržela 11. listopadu 2023 telefonát  z komunity FMA v Chartúmu v Súdánu, jejíž dům byl 3. listopadu zasažen velkými válečnými útoky.

Bylo to milé překvapení, protože je pro ně těžké najít ten správný okamžik k propojení. Sestry hlásí, že se mají díky bohu dobře, i když kolem jejich domu bylo všechno tak vybombardováno, že je špatně vidět, kde jsou. Zatímco zevnitř plně nevnímali závažnost události, lidé zvenčí viděli škody způsobené bombardováním jejich domovů a šli si ujistit, zda jsou sestry naživu, zda se mají dobře a zda nejsou v nouzi. 

Sestry velmi děkují Institutu za blízkost, modlitbu a za možnost zůstat na místě v této dramatické situaci, protože jsou jedinou nadějí lidí, kteří opakují: „Dokud jste tam vy, máme naději, že nás neopustíte ani vy!”

To ráno bylo během telefonátu slyšet pláč dětí, kterých tam bylo kolem padesáti, spolu s jejich matkami a mnoha chudými lidmi. Sestry vítají každého, až tak, že ani neví, kolik lidí mají v domě.

Matka ujišťuje o modlitbě a zájmu všech komunit světa a děkuje Komunitě S. Egidio, která se jako při jiných příležitostech dala k dispozici Mezinárodnímu Červenému kříži, aby se spojila s Komunitou FMA. Místní lidé jsou ale také hodní a štědří, a to natolik, že např. zabili ovci, aby darovali 5 kg masa, rozděleného na malé kousky, aby ho bylo dost pro všechny.

Otec Jacob se pokusil o videohovor, který trval jen tak dlouho, aby matce umožnil vidět klidné tváře sester. Pak už spojení nebylo možné. Celá komunita chce zůstat na místě.

Matka se také obává vzdálenosti a obtížnosti komunikace, ale uklidňuje ji prokázaná důvěra sester v Marii Pomocnici, která je stále chrání, a žádá všechny FMA Institutu a Výchovné komunity, aby se nepřestávaly modlit o mocnou přímluvu Panny Marie za mír v Súdánu a ve všech konfliktech zmítaných národech světa.