Noc kostelů u sester v Karlíně

Součástí našeho domu v Karlíně (Vítkova 12, Praha) je nádherná kaple, zasvěcená sv. Karlu Boromejskému. Mnoho lidí o ní neví. Konají se zde pravidelně mše jednou týdně ve čtvrtek ve školní rok a nepravidelně i častěji. Využívají ji k modlitbě rodiče, děti ze školky, zaměstnanci, mládež ze školy a intru zde mívá občas nějaké ranní slůvko či jiný program. Holky vysokoškolačky mají kapli kůru v rámci svého ubytování. Kaple je otevřená v době fungující vrátnice, takže každý den od 7 do 18 hodin.

Již několikátý rok se sestry zapojují do akce “Noc kostelů”. Bylo tomu tak i letos a my děkujeme sestře Marušce Vavříkové, která se s námi podělila o zážitky z letošní Noci kostelů.

“V pátek 2. června jsme – jako každý rok – otevřely kapli sv. Karla Boromejského, která se nachází v našem domě v Karlíně, aby si ji v rámci Noci kostelů mohli přijít prohlédnout nejrůznější návštěvníci. Letos přišlo téměř sto lidí, což je o polovinu víc než v loňském roce. I tak to není žádné velké množství, ale stojí to za to – většina lidí se u nás usmívala, kdosi tam i povídal, že: “Tady je to takové rodinné, cítím se tu dobře!”, což nás jako salesiánky vlastně moc potěšilo, že rodinný duch (jedna z charakteristik našeho charismatu) se dá vycítit i na Noci kostelů. V programu jsme měli nešpory, komentovanou prohlídku a na závěr modlitbu s písněmi chval, většina návštěvníků však přišla v dobu mimo program. Někteří vzpomínali, že do tohoto domu chodili kdysi do školky, někteří žasli, že chodí každý den okolo, a netušili, jaký klenot je tady za zdí, někteří naši kapli vyhledali, protože ve velkých kostelech už mnohokrát byli, tak chtěli vidět něco, co ještě neviděli… Snad jim to přineslo trochu radosti do života a myslím, že mohli potkat sympatickou tvář církve…”

Děkujeme sestře Marušce i dalším sestrám, které večer byly k dispozici, aby se návštěvníků ujaly. A my věříme, že v nich Hospodin konal neviditelné dílo milosti!