Na skok do Indie

Naše aspirantka Markéta Vagenknechtová, která rok počáteční formace tráví v komunitě v Praze Karlíně, se vydala o jarních prázdninách “na skok do Indie”. Skočme si tedy na dálku do Indie i my a poslechněme si, co ji tam táhlo a jestli si něco přitáhla 🙂

“Sadba (Salesiánská Asociace Dona Boska) mi nabídla přidat se k jejím členům na cestu do Indie. Mají tam své zájmy – podpora projektu vzdělávání učitelů v SV Indii a vysílání dobrovolníků. I já jsem tam byla před necelými 4 roky jako dobrovolník. A jelikož bylo v plánu navštívit i místo, kde jsem jako dobrovolník působila, nedokázala jsem odolat.

Delegace ze Sadby ve složení Petra Klašková (koodinátorka programu Cagliero) a Alan Křišťan (salesián, člen Cagliero týmu) měla naplánovanou dobrodružnou cestu přibližně na 3 týdny. Já jsem se k nim přidala na jeden týden, který jsme strávili v jižní části Indie kolem města Bangalore.

Společně jsme navštívili několik salesiánských center. Všude nás velmi mile uvítali, představili nám, jaké aktivity v daném středisku probíhají a ochotně odpovídali na naše zvídavé dotazy ohledně potencionálního umístění českého dobrovolníka.  Navštívili jsem i město Hospet, kde působilo několik českých dobrovolníků včetně mě. Místo se za uplynulou dobu velmi změnilo a rozrostlo. Stojí tam nová budova a další se staví. I salesiánská komunita už je obměněná a děti jsou nové. Pozdravila jsem se alespoň s několika zaměstnanci, kteří si mě ještě pamatují.   

Celý výlet byl pro mě velkým darem. Proběhla spousta milých setkání, za které jsem velmi vděčná. Velkou radost mi udělali zvláště dva mladí kluci, na kterých je vidět, jak dospěli. Postavili se na vlastní nohy, studují, zároveň pracují a jsou schopni si nějaké peníze i našetřit. Jsou příkladem toho, že práce s mládeží na smysl a že je opravdu možné pomoc dětem změnit jejich budoucnost.”

Markét si tedy přivezla spoustu dobrých pocitů a také utvrzení se v tom, že práce s mládeží má smysl, a tak nám nezbývá, než jí popřát, aby touto cestou kráčela i nadále 🙂 Více foto zde.