Jak žije jediná juniorka

Sestrou salesiánkou se můžete stát za čtyři roky. Během těch vás čekají tři období s takovými zvláštními názvy – aspiratntát, postulát a noviciát. Poté složíte takzvané první sliby a stanete se sestrou salesiánkou na dobu určitou 🙂 Nicméně tím formace nekončí (ta nekončí nikdy :-)) Nastává šestileté období juniorátu. V Česku máme zastoupeny všechny fáze, ale bohužel (a zároveň bohudík že vůbec) po jednom člověku. Zeptali jsme se tedy Verči Beránkové, jediné sestry s časnými sliby, jak probíhá její juniorát.

“Letošní juniorské, probíhají jinou formou než minulé roky. Budu jezdit po komunitách, kde pro mě sestry mají připravená nějaká formační témata a zároveň je čas být s každou komunitou.

První toto setkání proběhlo v Brně o víkendu 7.- 9.10.2022. V pátek večer jsem se setkala s ředitelkou Dari a ta mě seznámila, co sestry v Brně mají na starost. Následovala večere a modlitby večerních chval a slůvko, které už bylo formační: život v komunitě. Zaznělo, jak pro naše charisma je důležité žít rodinného ducha. Večer jsme jen tak poseděly a povídaly si u skleničky vína. V sobotu do oběda byla společná práce, chystaly jsme kořenovou zeleninu do mrazničky. Ještě před obědem zazněla druhá přednáška o preventivním systému, který nám předal sv. Jan Bosko. Po obědě jsme šly za kulturou na muzikál My Fair Lady (ze Zelňáku). Celé setkání probíhalo v pohodové náladě.”
 
Děkujeme Verče a necháme se překvapit, do jaké komunity budou následovat její další kroky. Provázíme ji modlitbou.