FMA v Kongregaci pro biskupy!

Papež František jmenoval nové členy Kongregace pro biskupy. Vůbec poprvé jsou mezi nimi ženy a to tři. Jednou z nich je salesiánka Yvonne Reungoatová, bývalá generální představená Dcer Panny Marie Pomocnice.

Kongregace pro biskupy je orgán Vatikánu, který lze zjednodušeně přirovnat k ministerstvu a mimo jiné papeži navrhuje kandidáty do biskupských úřadů. Poprvé do tohoto orgánu usedne žena, která je laická věřící. Informoval o tom server Vatican News.

Papež jmenoval do Kongregace pro biskupy tři ženy, z toho dvě jsou řádové sestry. Jde o italskou řeholnici Raffaellu Petriniovou, která se loni v listopadu stala jako první žena v historii generální tajemnicí governatorátu, který dohlíží na každodenní chod Vatikánu. Druhou řádovou sestrou v Kongregaci pro biskupy je nově salesiánka Yvonne Reungoatová a třetí ženou v tomto orgánu se stala Argentinka María Lía Zervinová, předsedkyně Světové unie ženských katolických organizací (WUCWO).

Papež otevřel cestu do čela vrcholných vatikánských orgánů ženám i pokřtěným laikům letos v březnu, když vydal dokument ukotvující reformu Římské kurie, což je ústřední správa Vatikánu, jejímž prostřednictvím papež řídí záležitosti římskokatolické církve.

Za dobu svého pontifikátu, který začal v březnu 2013, papež František jmenoval do vatikánských a církevních institucí vícero žen. Například loni v únoru získala vlivný post podtajemnice biskupské synody francouzská řeholnice Nathalie Becquartová a italská soudkyně Catia Summariaová se stala první žalobkyní vatikánského odvolacího soudu. V srpnu se stala dočasnou tajemnicí rozvojového oddělení Vatikánu italská řeholnice Alessandra Smerilliová. V těchto funkcích dříve působili výlučně muži.

Francouzka Yvonne Reungoatová, narozená v roce 1945, byla jednou z prvních sedmi žen jmenovaných členkami Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života v roce 2019 a byla první neitalskou generální představenou Dcer Panny Marie Pomocnice křesťanů v letech 2008-2021.