Papež překvapil salesiánky na GK!

Být papežem není lehké, i když je to zábavné!

V programu naší generální kapituly byla naplánovaná také audience u papeže Františka. Včera večer nám matka Chiara sdělila, že papež nemůže přijet, ale pošle nám pozdrav a bude to videonahrávka, tak ať jsme připravené, protože se přesně neví, kdy to nastane. V 10:00 jsme se shromáždily v naší kapitulní síni, matka Chiara nám přečetla řeč, kterou měla připravenou na audienci, a čekaly jsme, až se ozve Vatikán, že si pustíme ono videoposelství. Začaly jsme se modlit růženec. Po prvním desátku se otevřely dveře, vešla matka Yvonne a za ní sám papež František. 170 salesiánek umí udělat opravdu hlučné přivítání, což papež František náležitě ocenil pochvalným „správný salesiánský rachot“ (chiasso). Potom upozornil matku Yvonne, že musí ke zpovědi, protože nám od včerejška lhala (nejvíc totiž tvrdila, že rozhodně nemůže přijet). Byl velmi spontánní a vtipný. Je neobyčejně lidský, bezprostřední, chtěl osobně pozdravit každou z nás a chtěl potkat i komunitu generálního domu. Má rozsáhlou ochranku, ale moc je neposlouchá. Později nám matka Chiara řekla, že to bylo jeho přání přijet k nám a překvapit nás. Donesl nám nějaké dárky a prosil o modlitbu doslova: „Modlete se za mě, protože víte, být papežem není jednoduché. Je to sice velmi zábavné, ale není to jednoduché.“  Užít si ho u nás bylo opravdu nevšední, dost rodinné a v mnohém mimo protokol. Fotí se, když někdo chce, objímá se se sestrami jižní Ameriky, nechá na sebe věšet různé etnické věci z celého světa. Mně a Marušce při osobním pozdravu říkal, ať se modlíme, že jsou v procesu rozlišování našeho nového arcibiskupa.

Co nám řekl:

  • Nejhorší, co vás může potkat, je duchovní zesvětštění. Zlý duch přichází jako dobře vychovaný a způsobný a udělá z řeholnic staré panny. Dejte si na to pozor. Místo toho, abyste byly zasvěcené Bohu, se staráte o spory, které máte mezi sebou. Je strašné potkat rozčílené řeholnice, jako by si ráno místo mléka daly ocet.
  • Buďte věrné svému charismatu, ale nebuďte samy. Spolupracujte s jinými kongregacemi, ale ne proto, že utíkáte z té vaší.
  • Mějte v komunitách staré sestry a učte mladé, aby se o ně staraly. Možná, že některá stará sestra je trochu neurotická, ale to nevadí. Mladí se musí naučit mít babičky a starat se o ně. Nedávejte staré sestry stranou.

napsala Zdeňka Švédová, provinční představená FMA