Setkání ekonomek komunit

O víkendu 12. – 14. 1. 2024 se v Kobylisích na Přemyšlenské uskutečnilo setkání komunitních ekonomek. Požádaly jsme sestru Marušku Vavříkovou, jednu z přítomných, aby se s námi podělila, co se na takovém setkání děje 🙂

“Sešlo se nás pět sester (z každé komunity jedna) se sestrou Lídou Rybeckou, která má tuto oblast na starosti na úrovni inspektorie. Na programu byla společná modlitba, sdílení synodální metodou, vzdělávání, setkání online s ekonomkami komunit na Litvě, nejrůznější domluvy o praktických věcech a v neděli pak procházka do Drahaňského údolí. Témata, kterými jsme se zabývaly, byly novinky ze světa práce, exhortace papeže Františka Laudate Deum, ekologie a udržitelnost, význam pravidel v našich životech, energetická situace, komunitní účetnictví, kybernetická bezpečnost a v rámci sdílení života jsme mluvily i o spoustě dalších věcí, jako třeba o vděčnosti lidem, kteří nám pomáhají. Na Litvě, jak nám říkaly sestry Iruté a Jurgita, mají spoustu sněhu a pořádné mrazy. A také tam prý stát kontroluje, pokud někdo pálí v kamnech něco, co by se nemělo, a animuje zřejmě docela slušně kroky směrem k čistým energiím. Setkání bylo v pátek a v sobotu v hodně pracovní, ale hezké atmosféře. Všem se líbilo natolik, až nás Lída musela odhánět, že už je čas končit, když jsme naučily zacházet s bankovní identitou a zjišťovat například, jak nám zaměstnavatelé odvádí sociální pojištění :-)”

Děkujeme sestře Marušce za zprávy, je opravdu neskutečné, co se dá za 24 hodin stihnout. Též děkujeme sestrám ekonomkám za jejich službu.