Mini rozhovor se sestrou Zdeňkou

První stručný rozhovor s nově jmenovanou Inspektorkou (představenou) sester salesiánek je na světě. Bezprostřední chvíle po svém jmenování nám přibližuje sestra Zdeňka Švédová:

  1. Jak to vypadá, když se člověk stává inspektorkou?                                                                          Najednou je všechno jinak. Ono je to tak pokaždé, když dostaneme novou poslušnost, akorát v tomto případě to mnoho lidí komentuje, blahopřeje, kondoluje…
  2. Kdy a kde Tě tato zpráva zastihla?                                                                                                           Napřed se mě pokoušela zastihnout v sobotu 2. ledna večer, ale to jsem řídila auto, tak jsem to nevzala. Když jsem pak na displeji viděla italské číslo, řekla jsem si, že rozhodně nevolám zpět. Druhý pokus nastal v neděli 3. ledna po mši sv. v Hradci Králové na schodišti, tak tam už jsem to vzala, i když jsem si pohrávala s myšlenou, že to neudělám.
  3. Jaké první dojmy jsi po svém ANO měla?                                                                                                 Jestli to je pravda, jestli se Madre (představená v Říme, Matka Yvonne Reungoat) nespletla, protože jsme v provincii tři Zdenky a možná chtěla některou jinou.
  4. Co jsi první hodinu po telefonátu dělala?                                                                                          Rozloučila jsem se se spolusestrou, která právě odcházela na vlak, pak jsem uklidila krabici od mopu. Pak jsem šla do kaple a chtěla jsem na Hospodinovi, ať mi k tomu podá nějaké vysvětlení.
  5. Jak reagovalo okolí, slaví se nějak bezprostředně tato událost?                                                        Někdo slaví, někdo se vzpamatovává ze šoku…
  6. Zveřejňuje se jmenování hned?                                                                                                                          V mém případě se to zveřejnilo hned, jak jsme se na tom domluvily se stávající Inspektorkou. Slavnost  Zjevení Páně se nám zdál docela vhodný den.
  7. Máš pro nás i nějakou vtipnou historku ohledně tvého jmenování?                                                       Celá věc probíhá tak, že generální představená zavolá té jmenované a potom informuje současnou představenou. V neděli večer mi přišla SMS od Janči (Jana Svobodová, současná představená), že se mnou chce v pondělí ráno hovořit. Tak si říkám: Fajn, Madre Yvonne už zavolala. Dopoledne mi Janča volá a plánuje se mnou několik věcí k pastoraci a radě a mezi řečí podotkne: pokud ti teda nevolala Madre. Po pravdě jsem ji upozornila, že volala, ale to se pochopilo jako vtipná odpověď na vtipnou otázku. Když se to zopakovalo podruhé, došlo mi, že jí Madre asi zatím nezavolala a prostě to bere jako vtipnou hru. Pokusila jsem se důrazně Janču zastavit a opět jsem jí sdělila, ať raději počká, až jí Madre zavolá. Pomohlo asi až napotřetí. Naštěstí Madre zavolala během tohoto našeho rozhovoru, takže nakonec bylo fakt jasno.                                                                                                                   Děkujeme Zdeňce za rozhovor a přejeme pokojné dny!