Panna Maria Hradecká

Měsíc květen tradičně patří úctě k Panně Marii. I papež František napsal k měsíci květnu speciální list, ve kterém vybízí k úctě k Panně Marii a k modlitbě růžence. Také naše komunity na úctu k Panně Marii nezapomínají.

Co však znamená provokativní název: Panna Maria Hradecká? Konkuruje snad Fatimské či Medjugorské? A je jich snad víc, jak se ptávám vždy dětí při náboženství?

Panna Maria Hradecká je nová socha Panny Marie Pomocnice, která malou chvíli obývá zahradu našeho domu v Hradci Králové. O to, jak se myšlenka zrodila a jak došlo k realizaci, se s námi dělí sestra Lída z Hradecké komunity:

“Už delší čas jsme si říkaly, že by se nám líbilo mít na zahradě naší komunity v Hradci Králové sochu Panny Marie Pomocnice. Sehnat nějakou hezkou sochu není jen tak, ale po troše pátrání i v zahraničí nám italské spolusestry nabídly darem jednu sochu od nich. Nechaly ji dokonce krásně zrestaurovat a mohly jsme si pro ni přijet. Při odvozu jsme zjistily, že tato socha byla v prvním noviciátním domě naší kongregace v Nizze (dům sloužící k přípravě těch, které se chtějí stát sestrami), takže se u ní modlily první generace sester. Zajímavé je, že krátce poté, co socha přibyla do našeho domu, se také náš dům stal domem formačním – je zde postulát (období přípravy a rozlišování povolání). Jeden šikovný truhlář pak vyrobil stříšku a od letošního jara socha spolu s rozkvetlými keři a stromy zdobí naši zahradu. Domácí obyvatelé i návštěvníci se u ní spontánně zastavují a prosí Pannu Marii o pomoc v různých potřebách.”