Jak jsme slavily “Den zasvěcených osob”

2.2. je den, který je z iniciativy papeže Jana Pavla II. vyhlášen Dnem zasvěcených osob. Obvykle se kolem svátku Uvedení Páně do chrámu (jež připadá na 2.2) schází řeholníci, řeholnice a další zasvěcené osoby ve své diecézi kolem svého biskupa, aby se navzájem povzbudili a děkovali za své povolání.

Letos se naše komunity (nebo zástupkyně komunit) účastnily setkání ve všech diecézích, kde se nacházíme – tudíž v Brně, Praze, Plzni i Hradci Králové.

V Brně vše vypuklo v katedrále v 9:30, kde si sestry vyslechly přednášku P. Petra Šikuly, poté následovala mše svatá s biskupem Vojtěchem Cikrlem a občerstvení na biskupství. Přinášíme pár myšlenek z přednášky P. Petra:

  • Ten, kdo žije s Bohem, má budoucnost vždycky dobrou
  • Musíme rozlišit naději a přání! Naděje – pokud by měla být jen splnění našich přání – nás může zklamat. Pravá naděje dává pokoj. Je založena na víře a přináší radost a odvahu zachránit svět.
  • Jak jednáme, mluvíme? Je z našich slov cítit naděje nebo strach, beznaděj?!

Podobně to vypadalo i v Plzni, jen s malou obměnou: tam v 9:30 začala mše svatá s biskupem Tomášem Holubem, po ní následovala přednáška Doma Samuela, opata trapistů v Novém Dvoře a poté přišlo i na občerstvení.

Při mši svaté zasvěcení (sestry FMA na fotkách) odevzdali do rukou biskupa Tomáše rozžatou svíci na znamení světla, které chtějí vnášet do světa.